Kilang bihun ‘kotor’ dijilat api

Oleh NORAZRIN MARZUKI
pengarang@utusan.com.my


KILANG Bihun Cap Masjid di Batu 6 1/2, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur musnah dalam kebakaran, awal pagi semalam.

KUALA LUMPUR 17 Jun – Belum pun reda isu mengenai proses menghasilkan bihun yang kotor dan meloyakan, kilang bihun yang baru-baru ini disita oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) hangus dalam kebakaran di Batu 6 1/2, Jalan Ipoh di sini awal pagi ini.
Dalam kejadian kira-kira pukul 3 pagi itu, empat lagi premis berhampiran kilang membuat ‘Bihun Istimewa Cap Masjid’ itu turut hangus dijilat api.
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Selayang, Azrul Khairi berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 3.10 pagi yang memaklumkan mengenai kejadian itu.
“Dua jentera dengan 15 anggota dikerah ke lokasi kejadian dan sebaik tiba di lokasi kira-kira 15 minit kemudian, api marak sudah hampir meranapkan kelima-lima unit kilang terbabit.
“Pihak bomba terpaksa meng-ambil tindakan segera mengawal api daripada terus merebak ke beberapa lagi unit kilang berhampiran,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Azrul berkata, punca kebakaran dan jumlah kerugian belum dapat dipastikan dan masih disiasat.
Minggu lalu, DBKL menyerbu sebuah kilang bihun yang menggunakan lambang masjid dan logo halal yang tidak diiktiraf serta mengarahkan agar kilang itu ditutup serta merta selepas mendapat laporan mengenai cara penghasilannya yang kotor dan menjijikkan.
Kilang yang dikatakan sudah menjalankan operasi sejak tahun 60-an lagi, didapati gagal mematuhi peraturan kebersihan yang ditetapkan.
Dalam soal siasat ke atas pengusaha kilang terbabit, dia mengakui tidak mampu melakukan kerja pembaikan premisnya yang sudah usang.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140618/dn_10/Kilang-bihun-kotor-dijilat-api#ixzz34wwHfyfH  © Utusan Melayu (M) Bhd 


‘Permainan’ harga mampu ‘rosakkan’ sebuah kerajaan

MACAM-MACAM hal berlaku sepanjang pembuka tirai tahun baharu 2014. Satu persatu isu dibicarakan. Ada yang sambut tahun baharu dengan gaji dan elaun baru, kereta baharu, cuti hujung minggu baharu, cukai pintu baharu dan paling menggusarkan ‘harga baharu’ yang melibatkan kenaikan harga barang dan perkhidmatan. Begitu juga dengan bergema kembali isu penggunaan kalimah Allah dan terkini Hard Rock Cafe (HRC) di Putrajaya. Semua isu ini sedikit sebanyak menimbulkan keresahan dan kemarahan terutama dalam kalangan orang Melayu. Isu kalimah Allah sebenarnya boleh diselesaikan dengan baik jika semua pihak menghormati keputusan mahkamah dan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.
Berkaitan HRC, sejak awal pagi semalam, saya menerima berpuluh-puluh WhatsApp yang membidas cadangan pembukaan HRC di pusat pentadbiran kerajaan itu lebih-lebih lagi berhampiran dengan masjid. Biar pun dalam kritikan itu, mereka mengakui malahan bangga memakai baju HRC yang tertera nama pelbagai negara tetapi mewujudkan restoran seumpama itu amat tidak disenangi. Tanpa HRC, Putrajaya ‘tidak akan mati’ dan tetap menjadi tumpuan ramai termasuklah peminat-peminat motosikal Harley Davidson. Apa yang penting, Perbadanan Putrajaya (PPj) perlu kreatif menyusun program. Cukuplah Kuala Lumpur sahaja menjadi ‘kota hiburan’. Diharapkan penjelasan Presiden PPj, Dr. Aseh Che Mat dapat mengurangkan keresahan.
Bagaimanapun keresahan yang berterusan dalam kalangan orang ramai tentulah isu kenaikan harga barangan. Isu ini jika tidak ditangani dengan baik akan menjejaskan imej kerajaan yang sering melaungkan slogan rakyat didahulukan. Rakyat digambarkan seolah-olah negara akan dilanda tsunami kenaikan harga barang sebaik sahaja 2014 mengambil tempat. Mengikut cerita, macam-macam barang akan naik harga. Harga ais tiub, alat tulis, makanan termasuk ikan, sayuran dan macam-macam lagi. Hakikatnya, kenaikan harga seperti ikan dan sayuran disebabkan musim tengkujuh.
Ramai yang bimbang, kenaikan itu tidak dapat dibendung lagi menjelang Tahun Baharu Cina bulan depan. Di mana silapnya? Apakah punca kenaikan ini semua? Adakah kerana kenaikan kos disebabkan harga minyak, kenaikan tarif elektrik atau gaji minimum? Atau ada pihak yang sengaja merancang kenaikan ini semata-mata mahu memburukkan imej kerajaan? Kita bimbang ada pihak yang sengaja mengatur pakatan dalam kalangan persatuan/kumpulan penjual, pembekal atau pengeluar untuk menaikkan harga. Dalam situasi sekarang, bukanlah mustahil ada pihak sanggup membelakangkan undang-undang dan peraturan bagi mengaut keuntungan. Mungkin ada juga pihak yang sengaja melakukan tindakan itu semata-mata mahu menjatuhkan imej kerajaan Barisan Nasional (BN).
Satu WhatsApp yang diterima semalam secara terang-terangan meminta pelanggan yang menghadapi masalah berikutan kenaikan harga makanan di sebuah gerai menyalahkan BN. ‘Peniaga’ itu dengan mudah meletakkan kenaikan itu sebagai kesalahan kerajaan bukannya disebabkan faktor lain.
Jika itu benar-benar berlaku, peniaga seumpama ini akan mengaut dua keuntungan, pertama menaikkan harga yang tidak sepatutnya dan kedua, berjaya menanam kebencian terhadap kerajaan. Dalam situasi sekarang, ‘permainan’ menaikkan harga akan diterima bulat-bulat oleh pengguna disebabkan ‘kejayaan’ pihak tertentu memainkan sentimen kenaikan harga ini. Ingatlah, isu kenaikan harga sudah bermula di peringkat sekolah dalam kalangan kanak-kanak. Harga makanan di kantin menjadi isu walaupun pihak persatuan yang terlibat dengan pengusaha kantin belum menerima laporan. Dari sekolah, isu ini menjalar ke restoran dan pasar.
Jangan terkejut apabila kita berkunjung ke pasar raya besar, beberapa barangan akan berkurangan, atas alasan tiada bekalan. Ini salah satu taktik untuk menaikkan harga barang. Begitulah permainan yang ada sekarang yang mungkin berubah daripada satu realiti kepada usaha untuk menjatuhkan pihak lain. Mungkin ini salah satu kaedah untuk melemahkan kerajaan. Justeru, isu kenaikan harga perlu ditangani secara baik supaya ia tidak merosakkan pemikiran rakyat seterusnya menanam kebencian terhadap pemerintah bagi jangka masa panjang. Sama ada di peringkat menteri atau pegawai, mereka perlu lebih berhati-hati ketika mengeluarkan kenyataan dalam menghadapi isu rakyat ini. Begitu juga dengan ahli politik. Kesilapan berkata-kata akan membuka ruang terbaik untuk pihak lawan. Kesannya akan ditanggung oleh kerajaan.
Pada masa yang sama, pihak kerajaan khususnya yang berkaitan dengan penguatkuasaan tidak boleh lagi berdiam diri melihat permainan ini. Bertindaklah sebelum persepsi buruk yang cuba digambarkan sekarang merebak menjadi ‘barah’. Jelaskan kepada rakyat sejauh mana kebenaran bahawa sedang berlaku tsunami harga barang. Carilah punca kenaikan. Jika orang tengah menjadi punca, apakah yang harus dilakukan. Isu orang tengah ini pernah ditimbulkan oleh pelbagai pihak termasuk Ketua Menteri Sabah, Musa Aman semalam dan tidak lama dulu, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Ismail Sabri Yaakob. Awasi peranan orang tengah yang bermain ‘sandiwara’ kenaikan harga ini. Begitu juga dengan dakwaan bahawa pembekal sebagai punca harga barang naik. Bagaimana peniaga kecil mahu menjual pada harga murah apabila pembekal telah menetapkan harga yang tinggi?
Seperkara lagi, seperti dakwaan Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana (Ikhlas), senario sektor  perniagaan didominasi oleh satu kaum sahaja perlu diubah. Gerakkan usaha supaya pengguna tidak bergantung kepada satu kaum dalam membekalkan barangan keperluan. Peranan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) juga perlu diperluaskan bagi membantu rakyat berpendapatan rendah mendapatkan keperluan harian pada harga yang lebih murah. Kedai bergerak KR1M harus memasuki kawasan perumahan yang tidak mempunyai KR1M ini. Persoalannya sejauh mana KR1M juga mampu bertahan?
Langkah terakhir untuk penjimatan terletak kepada pengguna. Apabila kehidupan sudah terbiasa dengan sikap berbelanja tidak berhemah, maka sebarang panduan penjimatan dipandang sinis. Apa pun, dalam menghadapi masa yang terus berubah, setiap orang perlu lebih berdisiplin ketika berbelanja, meminimumkan perbelanjaan dan berbelanja mengikut keutamaan. Sesetengah orang lebih suka bergaya, menjaga standard ketika minum pagi, tengah hari dan petang. Mereka lebih selesa dengan status. Memilih restoran atau cafe yang mengenakan harga lebih tinggi berbanding warung, medan selera atau gerai. Kebanyakan daripada kita tidak sedia berjimat dan mengatur perbelanjaan sebaliknya sering menuding jari mencari kesilapan orang lain. Merungut tidak kena tempat!

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20140106/re_03/Permainan-harga-mampu-rosakkan-sebuah-kerajaan#ixzz2pfeVD739 © Utusan Melayu (M) Bhd


 

SIAPA TINDAS SIAPA?

Graduan Melayu didiskriminasi

KUALA LUMPUR 4 Jun – Satu kajian yang dilakukan seorang penyelidik sebuah universiti awam mengesahkan wujud diskriminasi terhadap graduan Melayu yang memohon pekerjaan di syarikat swasta yang majoriti dimiliki kaum Cina dan asing.
Menurut kajian itu, faktor kaum lebih diutamakan berbanding kualiti pendidikan dengan graduan kaum Cina menjadi pilihan untuk dipanggil temu duga berbanding kaum Melayu yang merupakan penduduk teramai di negara ini.
Kajian selama enam bulan itu mendapati, syarikat yang dimiliki oleh kaum Cina dan pihak asing lebih mengutamakan graduan kaum Cina untuk bekerja dengan mereka.
“Daripada lebih 3,000 resume yang dihantar kepada syarikat terbabit, kaum Melayu hanya mempunyai 4.2 peratus peluang untuk dipanggil menghadiri temu duga.
“Kaum Cina pula mempunyai sebanyak 22.1 peratus peluang walaupun mereka mempunyai kelulusan setara dan lepasan universiti sama dengan kaum Melayu,” menurut kajian itu.
Kajian tersebut hanya melibatkan graduan yang baru menamatkan pengajian daripada institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan swasta (IPTS) tempatan yang memohon bekerja dalam bidang kejuruteraan, perakaunan dan kewangan.
Menurut kajian itu, graduan daripada IPTA yang dikenali dan diiktiraf iaitu Universiti Malaya (UM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) lebih diutamakan majikan.
“Sambutan majikan terhadap graduan IPTS adalah rendah dan hanya graduan Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) termasuk kaum Melayu yang belajar di situ menjadi pilihan terutama dalam bidang perakaunan.
“Graduan kaum Melayu yang boleh menulis, bertutur dan membaca dalam bahasa Cina juga lebih berkemungkinan dipanggil menghadiri temu duga berbanding yang tidak mempunyai kebolehan itu,” mengikut kajian itu.
Kajian itu merumuskan supaya kerajaan memandang serius isu berkenaan bagi memastikan diskriminasi terhadap graduan Melayu tidak berterusan.
“Sudah sampai masa kerajaan menerusi Kementerian Sumber Manusia menggubal Akta Peluang Saksama dan menubuhkan sebuah suruhanjaya bagi memantau pelaksanaan akta ini supaya tiada sebarang diskriminasi berlaku di negara ini,” menurut kajian itu.
 
KOMEN : TAPI PELIK KAN KENAPA RAMAI SANGAT MELAYU ELITE YANG KONONNYA PANDAI BELAKA TERUS MENYOKONG PARTI YANG NAK HAPUSKAN HAK ORANG MELAYU ISLAM/BUMIPUTRA… NASIB BAIK KERAJAAN AMBIL BERKERJA TU PUN MASIH MARAHKAN DAN TIDAK MENYOKONG KERAJAAN… BERHENTILAH HOI ADA BERANI…

APA MELAYU MAHU LAGI ? IDE BUY BRITISH LAST PERLU DIMODENKAN SEMULA DENGAN IDE BARU BUY CHINESE LAST !


melayu mahu pemimpin ada telur.
melayu mahu pemimpin punyai yang berani melunyai cinabeng.
cinabeng perlu di ajar..
melayu mahu pemimpin berkurang ajar dengan mereka yang kurang ajar..
melayu mahu pemimpin yang berani katakan TIDAK 
melayu mahu pemimpin yang tak pandang lagi tuntutan melampau para cinabeng
 

DI BAWAH ADALAH PERI CONTOH PEMIMPIN YANG MELAYU MAHUKAN ..SEMULA !

1. Tun Dr. Mahathir adalah seorang pemimpin yang cintakan agama, bangsa dan Negara. Setiap tindakan beliau adalah demi kepentingan Negara. Kepentingan Negara diutamakan melebihi kepentingan peribadi.


2. Atas keperibadian inilah, beliau marah dengan tindakan Britain yang telah menaikkan yuran pengajian di United Kingdom sebanyak 3 kali ganda bagi pelajar luar [New Straits Time, 27 May 1981]. Britain merupakan destinasi pengajian tinggi yang utama bagi Malaysia dan pelajar Malaysia merupakan pelajar asing paling ramai di United Kingdom pada masa itu. Beliau menganggap tindakan ini menjejaskan hubungan sebagai sebuah Negara commonwealth.


3. Beliau juga marah dengan tindakan Britain yang tidak memberi hak pendaratan tambahan kepada Malaysia Airlines di lapangan terbang Heathrow.


4. Selain daripad itu, beliau juga telah mengarahkan rancangan untuk mengambil alih Guthrie dari Britain supaya tanah-tanah pertanian ini kembali menjadi hakmilik rakyat Malaysia. Hasilnya, melalui operasi `Dawn Raid’ atau serangan subuh, Malaysia sebagai sebuah Negara yang kecil telah berjaya mengambil alih syarikat Guthrie melalui pasaran terbuka dengan permainan mereka.


5. Tindakan beliau ini mengundang kemarahan Britain dan mereka (Guthrie, London Stock Exchange dan Kerajaan Britain) telah melemparkan pelbagai tuduhan dan mengaitkan tindakan `Dawn Raid’ ini sebagai satu tindakan yang bersifat nasionalisme. London Stock Exchange (LSE) pula kemudianya menukar kod pengambilalihan (takeover code) untuk mengelakkan Malaysia mengambilalih syarikat-syarikat lain.

6. Dr.Mahathir kemudianya dengan lantang bersuara bahawa tuduhan nasionalisme yg dibuat oleh Britain adalah untuk menghalang dan menakutkan pelaburan Negara asing ke Malaysia. Beliau juga lantang mengkritik tindakan LSE menukar kod untuk menghalang Malaysia mengambil-alih syarikat-syarikat lain seperti Dunlop, Barlow dan Harrison kerana menurut beliau, London tidak melakukan sedemikian apabila Arab, America dan Japan mengambil alih syarikat-syarikat Britain yang tersenarai di pasaran London Stock Exchange tetapi apabila Malaysia melakukannya, mereka mengubah peraturan.


7. Beliau menyifatkan tuduhan dan tindakan Britain ini sebagai contoh mentality colonial  yang masih dipunyai oleh mereka [Far Eastern Economic Review, October 30, 1981].


8. Beliau juga mengkritik mesyuarat CHOGM dan mengatakan bahawa mesyuarat tersebut hanya lebih banyak bercakap dan tidak memberikan hasil. Beliau tidak menyertai CHOGM 1981. Beliau menyatakan bahawa lebih banyak yang boleh dibuat didalam Negara daripada hadir ke meeting CHOGM [Asiaweek, October 9, 1981 dan The Far Eastern Economic Review, September 25, 1981]


9. Lanjutan dari beberapa tindakan Britain seperti menaikkan yuan pengajian, melarang hak pendaratan tambahan dan serangan mereka terhadap operasi `Dawn Raid’ ini telah menyebabkan Dr. Mahathir melakukan kempen `Buy British Last’. Ini bukanlah satu polisi kerajaan sebaliknya adalah satu tindakan berani beliau sebagai seorang Perdana Menteri untuk mempertahankan maruah Negara. Kempen ini bermula dengan tindakan beliau yang mengarahkan semua pembelian oleh kerajaan Malaysia dari Britain perlu dirujuk kepada beliau dan perlu disertakan dengan sumber alternative dari syarikat selain Britain. Pembelian dari Britain hanya boleh dilakukan sebagai pilihan terakhir [Far Eastern Economic Review, October 9, 1981].


10. Lanjutan dari tindakan berani beliau ini, kerajaan Britain mula rasa terancam sebab Malaysia merupakan Negara dagangan Britain yang agak besar dan banyak syarikat Britain bergantung kepada urusniaga di Malaysia.


11. Selepas 5 bulan kempen `buy british last’ berjalan, pada Februari 1982, Britain telah menghantar Setiausaha Luar, Lord Carrington dan Menteri Pertahanan, John Notts ke Kuala Lumpur untuk berbincang tetapi tidak membuahkan hasil. Ini memaksa Perdana Menteri Britain, Margaret Thatcher sendiri yang berjumpa dengan beliau untuk menamatkan kempen `buy british last’ dan menyelesaikan isu CHOGM.


12. Lanjutan dari perjumpaan ini yg dibuat di London pada tahun 1983 oleh Margaret Thatcher, beberapa resolusi dibuat antaranya kerajaan Britain menyediakan bantuan kewangan sebanyak 160 juta pound sterling sebagai subsidi kepada pelajar Malaysia yang melanjutkan pengajian di UK dan memberi hak pendaratan tambahan kepada Malaysia Airlines di Heathrow International Airport [The far eastern economic review, April 14, 1983].


13. Dengan satu tindakan berani beliau ini yang dilakukan secara bersendirian, sumbangan sebanyak 160 juta pound telah diberikan untuk pendidikan rakyat Malaysia. Terima Kasih Tun Dr. Mahathir Mohamad.


14. Dengan tindakan kerajaan Britain ini, maka kempen `Buy British Last’ dihentikan. Beliau juga menghadiri mesyuarat CHOCGM 1985 dan 1987 dan mengumumkan Malaysia akan menjadi tuan rumah untuk mesyuarat CHOGM 1989 dan sukan komanwel 1998.


15. Lanjutan dari ini juga, Malaysia dan Britain menandatangani perjanjian jual beli kelengkapan perang (Arms deal) bernilai 1.3 Billion pound dan projek Hydroelectric Power Station (Pergau Dam) di Kelantan yang bernilai 234 juta pound.


16. Tetapi, pada tahun 1994, kerajaan Britain dan Media di Britain telah melemparkan pelbagai tuduhan terhadap Malaysia dan Tun Dr. Mahathir. Mereka mengatakan bahawa projek Pergau Dam ini adalah `gula-gula’ kepada Malaysia sebagai pembalasan kepada perjanjian pembelian senjata oleh Malaysia. Malah media di Britain juga menuduh bawah Tun Dr. Mahathir menerima rasuah. Media di Britain telah cuba menghubungkaitkan perjanjian jualbeli senjata dengan projek Pergau Dam [The Sunday Times, January 23, 1994]dan telah menuduh perbuatan rasuah bernilai USD 500,000 kepda Dr. Mahathir [The Sunday Times, February 20, 1994].


17. Dr. Mahathir telah menyampaikan kekecewaanya kerana kerajaan Britain tidak membetulkan tanggapan bahawa sebenarnya projek Pergau Dam adalah low-interest loan (concessionary loan) dan bukannya grant. Dr. Mahathir juga menuntut editor Sunday Times untuk meminta maaf diatas tuduhan rasuah yang dibuat keatas beliau.


18. Mahathir telah menulis surat kepada Financial Times dengan menyatakan “…no contracts in exchange for British press freedom to tell lies” [The Financial Times, March 17, 1994].


19. Akibatnya, selepas Malaysia menerima penghantaran 28 buah British Aerospace Hawk Jet-fighter trainers (melalu perjanjian jualbeli senjata), Mahathir memberitahu Duta Britain, Duncan Slater bahawa Malaysia tidak lagi akan memberi kontrak kepada Britain. Tindakan ini kelihatan seperti kempen `Buy British Last’ II.


20. Tindakan berani Dr. Mahathir kali ke-dua ini juga bakal menjejaskan banyak contract syarikat Britain yang bernilai melebih 1 billion pound sterling termasuk kontrak projek KLIA. Tun Dr. Mahathir sekali lagi bertindak tegas dan berani mempertahankan maruah Negara dan dirinya dari dicemari dengan penipuan oleh media Britain atas nama kebebasan media.


21. Hasilnya, selepas 3 bulan, editor Sunday Times tersebut telah ditukarkan dan tidak lagi bersama akhbar The Sunday Times.


22. Selepas tindakan akhbar The Sunday Times ini, Dr. Mahathir menyatakann bahawa beliau dapat melihat pembaharuan dan penambahbaikan dalam laporan media Britain terhadap Negara Malaysia. Seterusnya, Dr. Mahathir menyatakan, sekiranya media Britain tidak lagi membuat laporan penipuan terhadap Malaysia, Malaysia boleh kembali berurusniaga dengan syarikat Britain.


23. Sekali lagi, ketegasan Dr. Mahathir terbukti dalam mempertahankan maruah Negara daripada dicemari oleh penipuan media Britain.


24. Peristiwa-peristiwa ini sepatutnya mengingatkan kita bagaimana seorang pemimpin yang begitu kuat sifat cintakan negaranya, bangsanya dan agamanya yang sanggup melakukan apa sahaja demi Negara yang dicintai.


25. Sayangnya, peristiwa-peristiwa ini tidak dipedulikan oleh sebahagian masyarakat Malaysia, sebaliknya mereka lebih mahu mempercayai cerita-cerita fitnah yang ditaburkan oleh sesetengah pihak yang benci kepada beliau. Terlalu banyak fitnah-fitnah dan cerita tipu yang disebarkan mengenai Tun Dr. Mahathir. Tetapi, sepertimana ramai yang maklum, Tun Dr. Mahathir tidak pernah kisah dengan cacian yang dibuat terhadap dirinya kerana yang penting bukanlah dirinya, tetapi Negara Malaysia. Beliau telah meletakkan kepentingan Negara melebihi segala-galanya.

Tidakkah ini rasis namanya?

Seruan memboikot barangan dan perkhidmatan sebagai tindakan terhadap keputusan pilihan raya lalu nampaknya bukan sahaja mendapat perhatian media siber tetapi juga akhbar-akhbar utama. ‘Buy Malay First’ atau ‘Buy Chinese Last’ adalah antara seruan yang berlegar.
Keputusan pilihan raya begitu jelas terbahagi dua Pengundi Cina melakukan tsunami Cina dengan menyokong Pakatan Pembangkang di satu pihak dan Barisan Nasional (BN) yang menang dengan rata-rata disokong kuat oleh pengundi-pengundi Melayu dengan bantuan pengundi India di satu pihak lagi.
Satu hasil besar daripada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) adalah ia menyedarkan orang-orang Melayu betapa orang-orang Cina yang telah pun menguasai ekonomi, kini mahu kuasa politik daripada tangan orang Melayu walaupun sebenarnya ia dikongsi bersama dengan pelbagai kaum lain dalam BN.
Kerakusan mereka kini semakin jelas apabila ramai yang menghadiri perhimpunan haram membantah keputusan pilihan raya terdiri daripada orang-orang Cina yang menyokong DAP dan PKR. Pas tidak mahu terlibat dalam himpunan protes tersebut. Setelah gagal melalui proses demokrasi, kini penyokong pembangkang mahu menjatuhkan kerajaan BN melalui kekerasan.
Seruan membeli barangan Melayu terlebih dahulu atau pun membeli barangan Cina sebagai langkah terakhir sudah tentu dilihat sebagai tindakan rasis.
Namun sedarkah kita betapa orang-orang Cina telah lama melakukan tindakan rasis dalam perniagaan?
Tanyalah kepada peniaga-peniaga Melayu, mereka akan memberitahu betapa terdapat dua paras harga apabila mereka membeli barangan daripada pembekal Cina.
Satu harga untuk orang Melayu yang jauh lebih tinggi dan satu harga lagi untuk orang-orang Cina yang jauh lebih murah.
Tindakan ini adalah untuk memastikan orang-orang Melayu akan gagal dalam perniagaan mereka. Apa tidaknya, peniaga Melayu tidak akan dapat bersaing dengan peniaga Cina. Ini kerana harga bekalan yang mereka beli sudah tinggi berbanding peniaga Cina.
Malangnya orang-orang Melayu tidak sedar akan hakikat ini. Di sebalik pembekal-pembekal Cina melakukan tindakan rasis terhadap orang-orang Melayu, bilangan pembeli paling ramai di kedai-kedai Cina adalah orang-orang Melayu!
Perkara ini berlaku dalam semua jenis perniagaan. Bengkel kereta ataupun motosikal Melayu membeli barang gantian (spare parts) daripada pembekal Cina dengan harga yang lebih tinggi berbanding pengusaha bengkel yang sama di kalangan orang Cina. Bagaimana mungkin pengusaha bengkel Melayu boleh hidup?
Sebut saja apa bidang – hardware, makanan, jahitan, elektrik dan elekronik serta bahan binaan – semua pembekal dimonopoli oleh orang-orang Cina. Mereka telah bertahun-tahun mengamalkan penindasan terhadap orang-orang Melayu melalui peniagaan. Tidakkah ini rasis namanya?
 

KOMEN : ITU BELUM MASUK KES TIPU LAGI….

AMANAT GAP, BUKAN AMANAT HAJI HADI

AMANAT GAP : ANTARA LANGKAH PERLU DILAKUKAN MELAYU UNTUK BOIKOT DAN RANAPKAN PENIAGA CINA !

Sejak kempen selamba ini dijalankan minggu lepas, kenampakan ianya sedikit berjaya mengocak kan apa yang perlu..

Bila ACCIM iaitu dewan perniagaan cina malaysia sendiri mengeluarkan kenyataan ketidakwajaran pemboikotan oleh kumpulan blogers pro BN, nun jauh di sudut hati ianya sudah menampakkan sedikit hasil..

Mahu tumbangkan empayar perniagaan cina bukan kerja mudah dan bukan ianya akan berhasil dalam sekelip mata.

Ianya tak perlukan demonstrasi, cukup sekadar kita memulakan langkahnya dari rumah, dari diri sendiri,keluarga, saudara mara dan rakan…

Dari mana kita perlu gerakkan pemboikotan ini..

LANGKAH PERTAMA..

Memboikot barang keluaran syarikat cina secara makro. maknanya kita boikot barangan mereka yang berada di pasaran terbuka.. 

Boikot barang-barang dan jenama yang selalu dan senantiasa ada dalam pasaran.. contoh roti massimo dll..

Barang-barang ini berlegar luas dalam sistem pasaran . GANTIKAN ia dengan kita membeli jenama muslim.

LANGKAH KEDUA…

Memboikot barangan dan servis dalam kawasan dan kelompok tempat tinggal kita..

Sebagai contoh, jika anda tinggal di shah alam . anda mengalami kerosakan PC. cari lah kedai PC melayu yang berlambak di seksyen 7 shah alam.. hentikan menghantar servis ke kedai di alam sentral yang majoritinya merupakan lingkaran peniaga cina..

LANGKAH KE TIGA..

Pemboikotan akan lebih galak dan nampak cepat meranapkan ekonomi cina BILA KITA SABOTAJ BARANGAN KEPENGGUNAAN HARIAN YANG DIJUAL OLEH PENIAGA CINA..SEPERTI CONTOH, ROTI ,MINYAK MASAK,SAYUR DLL ..

Barang kepenggunaan harian inilah yang selama ini mengkayakan peniaga cina.

Kerana apa ? kerana pusingan modal yang berpusing berpuluh kali di kedai cina sebenarnya laju dek kerana pembelian harian pembeli melayu berpuluh kali dibeli di kedai mereka..

Jika kita berjaya mengurangkan pusingan modal mereka, secara tidak langsung margin keuntungan peniaga cina akan merosot..

LANGKAH KE EMPAT..

Kes barang harian, barang hardware dan barang musim perayaan.

Peniaga cina akan mendapat keuntungan luar biasa bila tiba musim perayaan contohnya hari raya. HENTIKAN PEMBELIAN BARANGAN BARU DI KEDAI CINA.

Orang melayu kalau bab beraya nak taknak salah satu barang dalam rumah pasti akan ditukar..

Barangan elektrik daripada sen heng,sen q dll perlu dielakkan di beli dari kedai mereka.

Barangan hardware secara total memang dikuasai oleh peniaga cina. takpe ini bukan masalah kerana bukan setiap hari orang melayu nak bertukang.. apapun cuba lah kedai melayu terlebih dahulu..

LANGKAH KE LIMA..

Boikot barangan telah disebutkan di atas.

Selain memboikot barangan, melayu juga boleh menghancurkan pendapatan orang cina bila kita memboikot servis perkhidmatan mereka..

Hari raya nak dekat.. kalau nak tukar kereta baru, carilah salesman melayu atau india.. 

Ini sedikit sebanyak akan mendatangkan komisen berganda kepada bangsa kita sendiri..

Wahai melayu belacan, kempen boikot ini perlu disebarkan kepada seluruh umat islam..

Tiap hari korang wajib sebarkan propaganda boikot peniaga cina ni.

Memang benar ianya akan mengambil masa, tapi takpe ..kita mulakan dengan kayuhan perlahan tapi penuh konsisten…

Kalau dulu kita beli barang kedai cina sebanyak 10 kuantitinya, kini kita hanya beli 2..

Bila langkah di atas dijalankan secara teratur,sistematik dan konsisten percayalah untung kasar bulanan pendapatan peniaga cina akan teruk terjejas.

Bila untuk kasar menurun mendadak, ianya sekaligus akan mengurangkan untung bersih mereka.

INI YANG KITA MAHUKAN.. bila untung bersih mereka kurang, maka ramai peniaga cina akan bankrap lantas akan meminjam ah long..

Kemudian bila tak mampu membayar ah long, mereka akan membunuh diri..

AYUH MELAYU BELACAN, INGAT AMANAT GAP.

SEBARKAN KEMPEN INI  MELALUI EMAIL,FB DAN SEGALANYA..!

JANGAN DIBERI BARANG SEPOSEN PUN DUIT MELAYU KEPADA PENIAGA CINA LAGI !

KOMEN : KAMI DAH MULA BCL….