AFF U15 : Malaysia belasah Kepulauan Mariana Utara 13-0

15 September 2015 12:56 AM
KETUA pasukan negara, Arif Shaqirin Suhaimi (tengah) melepasi kawalan pemain Kepulauan Mariana Utara di Vientiane, Laos, semalam. Gambar Harimau Muda Page – Young Tigers
KUALA LUMPUR – Selepas dihidang­kan dengan berita-berita sedih bola sepak negara sejak akhir-akhir ini, skuad bawah 15 tahun Malaysia memberi keceriaan kepada peminat bola sepak tempatan apabila memulakan kempen kelayakan Piala AFC Bawah 16 tahun dengan berpesta gol 13-0 ke atas Kepulauan Mariana Utara di Vientiane, Laos, semalam.
Anak-anak didik P. Somasundram memulakan pesta gol seawal minit keenam menerusi pemain sayap kiri, Muhammad Izreen Izwandy yang turut menambah tiga lagi jaringan peribadinya pada minit ke-32, 54 dan 67.
Pemain tengah, Muhammad Iqbal Hakem Mohd. Hata pula memahat nama sebagai penjaring hatrik pada minit ke-41, 44 dan 56.
Ketua pasukan, Arif Shaqirin Suhaimi (minit ke-36, m46) dan Muhammad Alif Safwan Sallahuddin (m58, m61) pula masing-masing menokok dua gol.
Bagai dahagakan jaringan, skuad negara terus mengganas dan memperoleh dua lagi gol melalui Nor Amirul dan Mohamad Najmi.
Malaysia diundi di dalam Kumpulan G bersama Kepulauan Mariana, Timor Leste, Filipina dan Laos.
Juara kumpulan akan layak secara automatik ke pusingan akhir yang berlangsung di India, tahun depan, manakala lima pasukan terbaik (naib juara) turut mendapat slot.
Skuad bawah 15 tahun Malaysia dibarisi pemain-pemain yang majoritinya mewakili Sekolah Sukan Malaysia Pahang (SSMP) dan Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail (SSTMI) dalam Liga Kementerian Pendidikan Malaysia Bawah 17 Tahun.
Kejohanan Piala AFC Bawah 16 tahun merupakan salah satu daripada kejohanan peringkat umur yang dianjurkan oleh Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC).
Malaysia akan meneruskan kempen dengan menentang Timor Leste esok, sebelum berdepan Fi­lipina pada Jumaat ini, diikuti tuan rumah, Laos dalam aksi terakhir kumpulan, Ahad.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s