1MDB : Tony Pua akan dipanggil semula – KPN

Berikutan pendedahan Justo, polis buka kertas siasatan
MOHD. FIRDAUS ISMAIL | 10 September 2015 1:19 AM
PULAU PINANG 9 Sept. – Polis telah membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 124 Kanun Keseksaan berhubung pendedahan Xavier Andre Justo mengenai usaha menjatuhkan kerajaan.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, sehubu­ngan itu, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua akan dipanggil semula untuk dirakam keterangan.
Menurutnya, tindakan itu perlu kerana ketika dipanggil sebelum ini, Tony mengakui terdapat beberapa perkara yang beliau tidak ingat mengenai pendedahan Justo.
“Sekarang mungkin dia sudah ingat, jadi kita akan panggil dia semula,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Penganugerahan Pingat Jasa Pahlawan kepada 136 orang anggota polis yang bertugas semasa zaman darurat oleh Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas di sini hari ini.
Semalam, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, pengakuan Justo tentang terdapat usaha menjatuhkan kerajaan seperti dilaporkan akhbar akan disiasat namun beliau tidak mempunyai maklumat lanjut.
Khalid berkata, pihaknya tidak melakukan siasatan berdasarkan laporan akhbar dan mempunyai garis panduan dalam menguatkuasakan undang-undang.
Justo seperti dilaporkan akhbar tempatan, turut mendedahkan, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berminat membeli data berhubung 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Dalam pengakuan yang dilaporkan akhbar tertentu, Justo juga menyebut Nurul Izzah menawarkan bayaran dalam bentuk kontrak sekiranya pembangkang mengambil alih Kerajaan Persekutuan daripada pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak namun dinafikan Nurul Izzah.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s