Kebebasan perlu ada had – Dr. Mahathir

20 Ogos 2015 1:36 AM
PARIT 19 Ogos – Hari ini kebebasan yang dipromosikan Barat memperlihatkan sesuatu yang ‘tidak betul’ dan perlu batasannya.
DR. MAHATHIR MOHAMAD (kiri) diiringi Abdul Rahim Hashim melancarkan buku bertajuk A gift of hope semasa syarahan perdana bertajuk Sosial Evolution Malaysia: Whats Next? di UTP, Seri Iskandar, Perak, semalam. BERNAMA
Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menegaskan demikian kerana tidak mahu wujud situasi tidak stabil dalam kala­ngan masyarakat berikutan amalan kebebasan oleh rakyat, sebagaimana berlaku di negara-negara Barat.
Katanya, apabila rakyat berasa bebas untuk melakukan apa sahaja, mereka akan cenderung mengabaikan adat, tradisi serta budaya yang menjadi identiti selama ini sehingga apa dilakukan perlu berpandu kepada kehendak untuk kebebasan.
Menurutnya, di Barat umpa­manya, gambaran kebebasan ter­be­sar pada hari ini ialah perkahwinan sesama jantina, lelaki kah­win lelaki, perempuan kahwin perempuan dan sekiranya terla­lu mengikuti ‘istilah’ kebebasan tersebut, kemungkinan satu hari nanti berlaku di negara ini.
“Seperti kebebasan akhbar, apabila majalah di Perancis, Charlie Hebdo membuat keputusan menghina nabi umat Islam, apa yang berlaku? Mereka ditembak dan dibunuh akibat tindakan itu. Mereka (Charlie Hebdo) mendakwa bebas untuk menyatakan apa yang disukai.
“Ada sesuatu yang tidak kena dengan kebebasan hari ini. Perlu ada had pada kebebasan kerana kita tidak mahu masyarakat menjadi tidak stabil disebabkan amalan kebebasan oleh orang ramai,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika menyampaikan syarahan perdana bertajuk Sosial Evolution Malaysia: What’s Next? di Universiti Teknologi Petronas di sini hari ini.
Yang turut hadir, Naib Canselor UTP, Datuk Ir. Dr. Abdul Rahim Hashim.
Mengulas lanjut, Dr. Mahathir mengingatkan bahawa tidak semua yang dipromosikan oleh Barat adalah baik dan berguna kepada pembangunan masyarakat di Malaysia.
Katanya, semua pihak perlu bijak menentu dan memilih ‘budaya’ yang baik dari Barat dan menolak perkara-perkara yang tidak elok.
“Sekiranya kita mahukan evolusi kemasyarakatan yang baik untuk Malaysia pada masa hadapan, kita perlu bijak memilih, apa yang baik dari Barat kita ambil, yang tidak ba­ik kita tolak,” jelas beliau.
Dalam pada itu, Dr. Mahathir memberitahu, perhatian perlu dibe­rikan kepada negara-negara di Timur seperti Jepun, Korea dan China yang disifatkan beliau telah ‘menjangkaui’ negara-negara Barat.
“Kita tidak seharusnya melihat kepada Barat sahaja, tetapi me­man­dang juga kepada negara-negara Timur. Pilih amalan yang baik dari Barat, serta budaya yang baik dari Timur, gabung, amalkan dan saya percaya kita mampu melahirkan masyarakat yang berjaya pada masa hadapan,” ujar beliau.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s