Nissan X-Trail semakin bergaya

JOHARDY IBRAHIM | 09 Mac 2015 12:11 AM
NISSAN X-Trail kini tampil dengan reka bentuk lebih segar dan bergaya.
SEKIAN lama mengenali Nissan X-Trail dengan reka bentuk bersegi, tibalah sudah masanya generasi ketiga muncul di pasaran Malaysia dengan reka bentuk lebih bergaya dan aerodinamik.
Varian yang terdapat di pasaran Malaysia adalah varian tertinggi 2.5L 4WD dan 2.0L 2WD. Sejak pendaftaran pra-tempahan dibuka di Malaysia pada Disember lalu, Nissan X-Trail serba baharu telah menerima lebih 1,300 tempahan sehingga bulan lalu.
X-Trail generasi sebelum ini adalah antara model kenderaan utiliti sports paling berjaya, de­ngan lebih 19,000 unit telah terjual sejak Eda­ran Tan Chong Motors memperkenalkannya pada tahun 2003. Nissan X-Trail serba baharu yang direka semula sepenuhnya menggabungkan warisan 4×4 Nissan dengan idea-idea baharu, gayaan premium dan teknologi perintis – sekali gus menjadikannya antara crossover paling canggih yang dilengkapi kemam­puan off-road.
X-Trail yang dipasang tempatan ini menampilkan teknologi perintis seperti Active Chassis Control. Ia disifatkan sebagai teknologi pertama seumpamanya di dunia yang memastikan pengalaman pemanduan adalah lancar dan bebas tekanan.
Sistem Active Ride Control berfungsi mengurangkan rasa bergegar yang dialami oleh para pemandu ketika melalui jalan tidak rata de­ngan mengawal kuasa tork enjin dan brek demi meningkatkan keselesaan anakala sistem Active Engine Brake pula mengubah suai jumlah tekanan brek enjin bagi membantu pemandu mengurangkan kelajuan ketika hendak mengambil selekoh atau berhenti.
Sebagai tambahan, sistem Active Trace Control – pertama pada ken­deraan Nissan, hanya menggunakan sedikit kuasa brek kepada tayar-tayar tertentu secara automatik untuk mengurangkan masalah understeer, selain membantu pemandu mengawal kenderaan ketika melalui selekoh.
Varian 2.5L dilengkapi dengan ALL MODE INTELLIGENT 4×4 System (4×4-i) untuk mode memandu yang berbeza berdasarkan kea­daan jalan raya. Ia menawarkan tiga mode iaitu pacuan dua roda, Auto Mode yang menukar pengedaran tork antara roda depan dan belakang secara automotik semasa memandu di jalan yang berturap atau licin, dan Lock Mode untuk pemanduan pacuan empat roda sepanjang masa.
Ciri yang didatangkan pada kedua-dua varian, Hill Start Assist membolehkan para pemandu menukar brake kepada pemecut secara mudah untuk memulakan perjalanan yang lebih selamat di curam bukit.
Tambahan pula, Hill Descent Control – terdapat pada varian 2.5L 4WD – mengawal kelajuan kenderaan (di antara 4km/j -15km/j) ketika menuruni laluan berbukit yang curam atau licin tanpa perlu menekan brek. Ini sekali gus membolehkan pemandu kekal fokus untuk me­ngawal stereng kenderaan.
Varian tertinggi, 2.5L 4WD dikuasakan oleh enjin QR25DE-k2 dengan sistem Twin CVTC. Ia mampu menjana kuasa sehingga 171 PS pada 6,000rpm dan kuasa kilas 233Nm pada 4,000 rpm. Va­rian 2.0L 2WD pula dibekalkan de­ngan unit enjin MR20DD dengan sistem suntikan bahan api dan Twin CVTC yang berupaya menghasilkan kuasa mencecah 144PS pada 6,000rpm dan kuasa kilas maksimum 200Nm pada 4,400rpm.
Kedua-dua varian enjin ini dipadankan bersama kotak gear Xtronic CVT generasi seterusnya dengan mode manual 7 kelajuan untuk pemanduan lancar dan ­prestasi yang penuh kuasa; serta Mode ECO bagi menawarkan penjimatan bahan api lebih baik.
Reka bentuk luaran X-Trail menampilkan lampu nyalaan siang LED berbentuk Boomerang, gril Nissan berbentuk V yang tersendiri dan kombinasi lampu belakang yang standard pada ke­dua-dua varian. Keistimewaan va­rian 2.5L 4WD ialah lampu utama LED yang pertama dalam kelasnya dengan fungsi Auto serta lampu isyarat membelok LED. Roof Rails dan rim aloi bersaiz 17 inci pula memberikan Nissan X-Trail serba baharu penampilan yang menarik dan mengagumkan.
Ruang dalaman juga telah diperhalusi buatannya. Ia diserlahkan menerusi material berkualiti tinggi yang lembut apabila dipegang pada panel instrumen, pintu hadapan dan perehat tangan pada konsol tengah. Sentuhan berwarna perak, kemasan krom, metalik geometrik serta premium hitam piano nyata mencetuskan suasana dalaman yang moden dan elegan.
Konfigurasi tempat duduk 5+2 sememangnya menawarkan keluasan kabin yang luar biasa, ter­utamanya apabila tempat duduk tambahan diperlukan untuk kanak-kanak. Kapasiti kargonya juga mengagumkan iaitu 1,520 liter (apabila tempat duduk baris kedua dan ketiga dilipat rata) dan 550 li­ter (jika tempat duduk baris ketiga dilipat sepenuhnya).
X-Trail generasi ketiga ini ditawarkan pada harga RM165,800 untuk varian 2.5L 4WD dan RM142,800 bagi varian 2.0L 2WD (harga di atas jalan termasuk ­insurans di Semenanjung Malaysia) dalam lima warna iaitu Tungsten Silver, Titanium Olive, Diamond Black, Graphite Blue dan Brilliant White.Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: