JDT tersingkir daripada ACL

11 Februari 2015 1:21 AM
PENYERANG JDT, Jorge Pereyra Diaz (kanan) cuba melepasi pemain Bangkok Glass dalam aksi Liga Juara-juara Asia di Bangkok semalam. – ASIANA
KUALA LUMPUR – Hasrat untuk me­nyaksikan wakil negara bersaing dalam Liga Juara-juara Asia (ACL) terkubur setelah Johor Darul Ta’zim (JDT) tewas 0-3 kepada Bangkok Glass dari Thailand dalam kelayakan peringkat kedua di Stadium ­Thanyaburi, Pathum Thani semalam.
Bangkok Glass yang merupakan juara Piala FA Thailand, membuka jaringan menerusi pemain sayap kanan, Narong Jansawek pada minit ke-28, sebelum pe­nyerang dari Namibia, Lazarus Kaimbi menambah dua gol pada minit ke-51 dan 61 bagi menempah pertemuan dengan kelab China, Beijing Guoan dalam kelayakan ketiga.
Dalam aksi tersebut, JDT yang menurunkan ramai pemain simpanan seperti Mohd. Daudsu Jamaluddin, Jasazrin Jamaluddin dan Mohd. Shakir Shaari gagal memberi tentangan sengit, malah nyaris kalah dengan margin lebih besar sekiranya Darko Tasevski menyempurnakan penalti pada minit ke-64.
Kekalahan itu bermakna JDT kini akan bersaing dalam Piala AFC bersama Pahang selaku juara Piala Malaysia, sekali gus menyebabkan Selangor terkeluar daripada pertandingan di peringkat Asia.
Undian Piala AFC yang telah dikeluarkan menyaksikan JDT ber­ada dalam Kumpulan F bersama East Bengal (India), Kitchee (Hong Kong) dan Balestier Khalsa (Singapura).
Pahang pula dalam Kumpulan G bersama Global FC (Filipina), South China (Hong Kong) dan Yadanarbon (Myanmar).
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s